Jämför billigt mobilt bredband

Billigt Bredband » Mobilt Bredband

När det kommer till billigt mobilt bredband finns det en uppsjö av alternativ för oss svenska konsumenter, men det kan vara svårt att navigera sig rätt och hitta det mest prisvärda alternativet. Därför har vi på Billigt Bredband jämfört billigast mobila bredband för att du ska slippa.

Jämförelse av billigaste mobilt bredband – 2024

Hallon 49 kr/mån

Mobilt Bredband 5 GB

Kostnadseffektiva alternativ för mobilt bredband

  • Billigaste erbjudandet: Mobilt Bredband 5 GB – 49 kr/mån i 2 månader, därefter 89 kr/mån
  • Mobilt Bredband 10 GB – 145 kr/mån
  • Mobilt Bredband 20 GB – 185 kr/mån
Beställ nu
Chili Mobil 249 kr

Mobilt Bredband 100 GB

Kostnadseffektiva lösningar för mobilt bredband

  • Billigaste erbjudandet: Mobilt Bredband 10 GB – 145 kr/mån
  • Mobilt Bredband 50 GB – 199 kr/mån
  • Mobilt Bredband 100 GB – 249 kr/mån
Beställ nu
Tellus Mobil 145 kr

Mobilt Bredband 10 GB

Konkurrenskraftigt pris på mobilt bredband

  • Billigaste erbjudandet: Mobilt Bredband 10 GB – 145 kr/mån
  • Mobilt Bredband 20 GB – 185 kr/mån
  • Mobilt Bredband 50 GB – 265 kr/mån
Beställ nu
Tele2 299 kr

Mobilt Bredband 100 GB

Kvalitet och pålitlighet i bredband

  • Billigaste erbjudandet: Mobilt Bredband 100 GB – 349 kr/mån
  • Fast Bredband 100 Mbit/s – 299 kr/mån
Beställ nu
Telenor 149 kr

Mobilt Bredband 15 GB

Bra alternativ för både fast och mobilt

  • Billigaste erbjudandet: Mobilt Bredband 15 GB – 149 kr/mån
  • Mobilt Bredband 30 GB – 199 kr/mån
Beställ nu
Tre 249 kr

Mobilt Bredband 50 GB

Flexibla alternativ för mobilt bredband

  • Billigaste erbjudandet: Mobilt Bredband 50 GB – 249 kr/mån
  • Mobilt Bredband 100 GB – 349 kr/mån
  • Fast Bredband 100 Mbit/s – 299 kr/mån
Beställ nu

Så funkar mobilt bredband

Mobilt bredband, eller mobilt internet, är ett av de mest populära formerna av bredbandsuppkoppling bland svenska konsumenter. Detta mycket på grund av det utbyggda mobilnätet samt tillgång till den senaste tekniken i form av 4G och 5G, vilket höjt kvaliteten avsevärt. 

Ett mobilt bredband och dess internet är uppkopplat mot en operatör, som exempelvis Comviq eller Tele2, och dess mobilnät. Därmed kan man använda sitt mobila internet såvida det finns täckning för operatören i området och de flesta stora pjäserna inom branschen har täckning till över 99% av landet. Det är med andra ord motsatsen till ett fast bredband, som är begränsat till en och samma plats.

Man kan koppla upp ett mobilt bredband på ett antal olika sätt; med SIM-kort, kontantkort och via router eller modem.

Numera håller mobilt bredband i allmänhet hög nivå när det kommer till stabilitet, säkerhet samt hastighet. Sedan tekniken lanserades i början av 90-talet har 2G blivit till dagens 4G och 5G, med vilka man utan bekymmer kan streama i HD och även spela spel. Mobilt bredband håller därmed definitivt måttet för de flesta konsumentprofiler, även om man ännu inte kan komma upp i den snabbhet som kan erbjudas via fast uppkoppling.

Guide till billigt mobilt bredband

Om man vill ha billigast tänkbara bredband är ett mobilt sådant det enda alternativet. De senaste åren har dessutom kvaliteten och hastigheterna på mobila bredband blivit så pass bra att det är ett passande alternativ även för vissa hushåll och inte enbart för ens smartphone.

För att hitta ett billigt mobilt bredband som håller måttet kan man först och främst använda sig av oss som jämförelseguide – vi uppdaterar alltid kampanjerna med relevant information samt pris. 

Generellt är lite mer nischade och små mobiloperatörer de som erbjuder billigast alternativ, men kom ihåg att läsa på inför eventuellt ett köp då det kan vara till bekostnad av kvaliteten; täckningen, surfmängd och kundservice.

  1. Surfa in på Billigt-bredband.se och vår jämförelse av billiga mobila bredband. Genom oss och de kampanjer vi marknadsför kan du spara tusentals kronor varje år.
  2. Gå till den leverantör vars erbjudanden lockar dig. Glöm inte att läsa villkoren i det finstilta hos dem.
  3. Teckna ett abonnemang, skriv under med BankID och få bredbandet levererat till ditt hushåll på nolltid.

Fördelar & nackdelar med billigt mobilt bredband

Givetvis finns det både klara fördelar samt nackdelar när det kommer till mobilt bredband i jämförelse med fast dito. De olika metoderna för att få bredband till sitt hem passar olika familjer och hushåll. 

En av de mest uppenbara fördelarna är att ett mobilt bredband är billigare än ett fast samt att man slipper krångel samt kostnader med installation.

Nedan tittar vi i detalj på olika fördelar samt nackdelar med att välja ett mobilt bredband. 

Fördelar

  • Mobilt bredband är billigt: Med ett mobilt bredband kan man komma ner runt en hundralapp i kostnad för att surfa. Oavsett om man klarar sig med lägre surfmängder eller är i behov av obegränsad surf kommer mobilt bredband alltid vara det billigaste alternativet.
  • Gratis installation: När det kommer till fast bredband, exempelvis via fiber, kräver det ibland stora installationskostnader och dragningar till fastigheten. Ett mobilt bredband är mer flexibelt och kräver inte några kostnader för installation.
  • Större tillgänglighet: Eftersom ett mobilt bredband skickar signaler via mobila nätverk är tillgängligheten större än för fast bredband, som kräver fast plats med färdig installation. Med mobilt bredband blir du mer flexibel och kan använda internet oavsett position, såvida det finns mobil täckning. Perfekt för den som är mer på resande fot än hemma. 

Nackdelar

  • Fri surf ingår inte alltid: När det kommer till de enklare samt billigaste mobila bredbanden är det inte säkert att fri surf ingår i ditt abonnemang. Det kan innebära att du behöver hålla koll på din surfmängd under månaden, men behöver nödvändigtvis inte vara ett problem om man använder internet måttligt.
  • Snabbt, men inte lika snabbt som fiber: Oavsett om du har mobilt bredband via 4G eller 5G kommer du inte kunna uppnå de hastigheter man kan via fiber. Detta blir särskilt ett problem för de hushåll som har flera användare, använder nätet flitigt och samtidigt; inte minst när det kommer till streaming och gaming.
  • Täckning & väder kan påverka: Alla delar av landet har inte lika bra täckning, framförallt på landsbygden, och det kommer att vara en nackdel för ditt hastigheten samt stabiliteten i ditt mobila bredband. Därtill påverkas tekniken också av yttre omständigheter som väder, vinst och blåst.

Billigast mobilt bredband på marknaden:

Med Hallon 5 GB surf kommer du undan med en kostnad på 29 kronor i månaden i fyra månader, innan det ordinarie priset om 89 kr/mån tar till. Det är Sveriges just nu billigaste mobila bredband och passar perfekt den som inte använder internet mycket måttligt – till mer än enkla sysslor som att surfa på nätet samt sociala medier. Däremot bör man sikta på ett lite dyrare alternativ med mer surf om man använder nätet mer flitigt.

Kampanjinformation:

  • Leverantör: Hallon
  • Teknik: 5G via SIM-kort
  • Surfmängd: 5 GB
  • Bindningstid: Ingen
  • Pris: 29 kr/mån i 4 månader, därefter 89 kr/mån.

Bäst mobilt bredband just nu:

Vi bedömer Telenor Obegränat vara det abonnemang som marknadens bäst mobila bredband för 2024. Dels täcker Telenor över 99% av landet med mobilt bredband, under våra tester har deras 5G fungerat snudd på felfritt och just nu får man ett fantastiskt nykundspris på 329 kr/månaden i 24 månader, därefter 499 kr/mån. Prisvärt helt utan att vara till bekostnad av kvaliten oå det mobila bredbandet.

Kampanjinformation:

  • Leverantör: Telenor
  • Teknik: 5G
  • Surfmängd: Fri
  • Bindningstid: 24 månader
  • Pris: 329 kr/mån i två år, därefter 499 kr/mån.

Hitta rätt variant av mobilt bredband

Inom sortimentet mobilt bredband finns det ett flertal varianter; som ett mobilt bredband med obegränsad surf, med router, helt utan bindningstid eller via ett kontaktkort. Oberoende av vilken variant, eller med vilka egenskaper, just du är ute efter kan du hitta ett sådant mobilt bredband via oss.

  • Obegränsad surf: För dig som använder internet flitigt, använder streamingtjänster eller spelar. När det kommer till mobilt bredband med obegränsad surf är det generellt billigt i jämförelse med exempelvis fiberanslutning, men förstås en prisklass ovanför de begränsade surf-alternativen.
  • Med router: En router kommer att behövas för de flesta mobila bredbandsabonnemang, om man inte har via exempelvis via simkort eller modem – och det är också via en router man kan nå bäst hastigheter och stabilitet på nätverkar. Dessutom kan man ansluta flera enheter om man använder ett mobilt bredband med router. För en lika flexibelt som väl fungerande internetuppkoppling är en router det perfekta komplementet till ditt mobila bredband.
  • Utan bindningstid: Givetvis finns det situationer när det inte passar att koppla upp ett mobilt bredband utan bindningstid, dock blir det oftast till ett lite högre pris än vad det hade blivit med en bindningstid på 12-24 månader och de flesta kampanjer för nya kunder är exkluderade dessa abonnemang. Det finns dock flera prisvärda mobila bredbandsabonnemang där du inte behöver binda upp dig just nu, och vi listar de billigaste samt bästa.
  • Kontantkort: Alternativet till ett mobilt bredbandsabonnemang är via kontantkort, vilket innebär att man köper ett kort med en viss mängd surf som man sedermera kan fylla på, eller använda under en specifik period. Detta kallas via bredbandsleverantörerna för mobilt bredband kontant. Detta passar exempelvis perfekt om man bara är i behov av bredband under en kortare period eller har en flytt planerat, varpå man senare vill ha ett fast abonnemang.

Hur snabbt är mobilt bredband?

Tekniken runt mobilt bredband har utvecklats i raketfart sedan milleniumskiftet och i samband med den breda utbyggnaden av mobilt bredband med 5G-uppkoppling från 2020 har tekniken på allvar blivit en utmanare till fast bredband även för de kunder som surfar i större mängder. I optimala förhållanden kan man uppnå upp till 1000 Mbit/s, men i realiteten nås mer ofta 100-200 Mbit/s, vilket räcker till för allt från surfande på nätet till streaming och gaming.

Vad man ska komma ihåg är dock att 5G alltjämt är under uppbyggnad och att man utanför storstäderna ofta får surfa i 4G, vilket även det ger en smidig internetupplevelse. Med andra ord beror det till största delar på ens position, men även yttre omständigheter som väder, vilken hastighet man kan uppnå.

Nedan är hastigheter (ned) man brukar kunna uppnå med de olika teknikerna av mobilt bredband:

  • 3G: 3-15 Mbit/s.
  • 4G: 10-60 Mbit/s.
  • 5G: 15-500 Mbit/s.

Högre hastighet för ned- än uppström för mobilt internet

När det kommer till hastighet för internet och bredband delar man in det i nedströmshastighet samt uppströmshastighet, vilket är beteckningar på hur snabbt man tar emot information (ned) samt hur snabbt man skickar information (upp) över internet. När du exempelvis laddar in en webbsida eller streamar är det nedström och när du skickar en fil uppström.

När det kommer till mobilt bredband är hastigheten generellt högre för nedström och om man har extremt stora behov av högre uppströmshastighet kan det vara värt att överväga en fast bredbandsanslutning. Skillnaden kan vara 10 gånger så mycket snabbare för nedströmshastigheten. Värt att påpeka är dock att de flesta inte någonsin kommer vara i behov av högre upp-hastighet.